Unele dintre modalităţile simple şi intuitive de a evita risipa este aceea de a prepara cantităţi mai mici şi de refolosirea resturilor în crearea altor preparate, scrie CSID.
Pe scurt, sfaturile sunt următoarele:
Pentru o depozitare corectă a cărnii de porc, care reduce riscul ca aceste produse să se contamineze, se recomandă acoperirea acestora în frigider şi să se consume în cel mult două zile. De asemenea, trebuie asigurarea că temperatura din frigider este de 5 grade sau mai mică.
Carnea de pui trebuie şi ea depozitată asemenea cărnii de porc şi consumată în cel mult 48 de ore. În cazul în care nu a fost gătită cum trebuier, aceasta poate fi contaminată cu salmonella, iar simptomele care apar ulterior sunt febră, dureri de cap, diaree, dureri abdominale, stări de greaţă şi vomă. Simptomele apar între şase şi 72 de ore de la consumul mâncării contaminate şi pot ţine între patru şi chiar o săptămână.
Fructele de mare proaspete sau gătite se strică cel mai repede. Dacă nu se gătesc, acestea trebuie consumate în cel mult 24 de ore, iar în cazul gătirii, nu trebuie să stea la frigider mai mult de 48 de ore.